Onnistunut sisältö vaatii strategista suunnittelua, kirkkaan käsityksen kohdeyleisöstä ja hitusen tunneälyä. Tässä siis 10 napakkaa vinkkiä, joilla sisältömarkkinointisi saa enemmän sydämiä kuin kissavideo – ja vieläpä liiketoimintasi hyväksi.
Ensiksi: Älä puhuttele algoritmia. Puhuttele aitoja ihmisiä.
Ja siksi on tärkeää tuntea kohdeyleisö, jota puhutellaan. Mitä parempi ymmärrys sinulla on yleisöstäsi, sitä paremmin osaat tuottaa oikeanlaista sisältöä juuri heidän kiinnostuksensa mukaan.
Toiseksi: Ihmiset rakastavat tarinoita
Millainen tarina liittyy sinun yritykseesi? Pohdi tarinaa myös brändisi arvojen ja kohdeyleisösi kautta. Yrityksen tarina on tärkeä osa yrityksesi ja kohderyhmäsi yhteyden välillä, sillä juuri yrityksen tarina ja arvot luovat ihmisessä tunteita. Ja ilman tunnetta? No some voi olla kuin kahvi ilman kofeiinia – näyttää oikealta, mutta eihän se herätä ketään.
Kolmanneksi: Visuaalisesti houkutteleva sisältö kiinnittää huomiota ja on osa sitä tunteita herättävää sisältöä, joita ihmiset janoavat
Samalla se vahvistaa brändi-identiteettiäsi useilla tavoilla. Tämä onkin syy nostaa graafinen suunnittelu ja visuaaliset elementit markkinoinnin yhdeksi avainelementiksi ja avata visuaalisuutta tässä blogissa hiukan enemmän.
Visuaaliset elementit, kuten logo, värimaailma ja fontit, luovat brändille tunnetusti tunnistettavan ulkoasun. Yksilölliset sekä konsistentit graafiset elementit auttavat brändiä erottumaan kilpailijoistaan vahvalla yhtenäisellä ilmeellä. Tästähän löytyy esimerkkeinä vaikkapa Nike, Adidas, Coca-Cola, Marimekko, Fazer, Finnair, BMW, Volvo jne.. Huolellisestisuunniteltu graafinen ilme luo ammattimaisen vaikutelman. Se myös osoittaa, että brändisi panostaa laatuun ja huomioi yksityiskohdat, mikä parantaa brändinuskottavuutta.
Mainitsin yrityksen tarinan kohdalla ihmisten tunteet. Onnistuessaan suunniteltu visuaalisuus onnistuu herättämään haluttuja tunteita kuten luottamusta ja iloa vahvistaen näin brändi-identiteettiä, tehden siitä mieleenpainuvan. Oikein suunniteltu graafinen ilme tukee myös bränditarinaa. Oikein valittuna kuvat, symbolit ja designvalinnat tukevat visuaalista tarinan kerrontaa alkuperästä, arvoista ja tavoitteista. Visuaalisuus on siis voimakas viestinnän työkalu ja graafinen suunnittelu ja visuaaliset elementit ovat keskeinen osa brändin kokonaisvaltaista viestintää tehden brändistä houkuttelevamman ja auttamaan luomaan merkittävää yhteyttä kohdeyleisöön.
Neljänneksi: Yhteydellä kohderyhmän kanssa on siis merkitystä
Tämä luodaan aidolla vuorovaikutuksella yleisön kanssa. Esimerkiksi kommentteihin reagoiminen, myös niihin mahdollisiin negatiivisiinkin sellaisiin, - osoittaa kiinnostusta asiakkaiden ajatuksia kohtaan. Tämä vahvistaa asiakkaiden sitoutumista yritystäsi tai järjestöäsi kohtaan.
Viidenneksi voisin nostaa esiin tiedon jakamisen sekä asiakkaille, mutta myös yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille
Älä siis pidä yrityksenne tai järjestönne osaamista ja kykyjä itsestään selvänä vaan jaa hyödyllistä, informatiivista tai viihdyttävää sisältöä avoimesti. Tällöin yleisösi kokee saavansa jotain vastineeksi, mikä näkyy todennäköisemmin syvempänä sitoutuneisuutena.
Jatketaanpa vielä – kahvikuppi kädessä ja sormet näppäimistöllä, sillä nyt sukellamme syvemmälle siihen, miten merkityksellinen sisältö on markkinoinnin taiteen lisäksi myös hyvää bisnestä.
Kuudenneksi. On tärkeää olla johdonmukainen, sanot siis saman asian eri tavoin, mutta älä ihan miten sattuu
Johdonmukaisuus on tylsä sana, mutta markkinoinnissa se on kuin liima, joka pitää brändin kasassa. Mikäli tänään viestitään olevamme maanläheinen ja asiakaslähtöinen ja huomenna tartutaan avaruuskypärään ja laser-miekkaan ilman kontekstia, asiakkaasi alkaa epäillä, onko brändilläsi kenties identiteettikriisi.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että visuaalinen ilme, tone of voice (eli se kuuluisa "äänensävy") ja sisällön sävy kulkevat käsikädessä ja siis myös silloin, kun hyppäät eri kanaviin kuten Instagramiin, LinkedIniin tai blogiin. Jos brändisi on arkinen ja lämmin, älä unohda olla sellainen myös LinkedIn:säkään. Sävyn ei pidä muuttua asialliseksi ja kuulostaa siltä kuin olisit esittelemässä talousosaston tilinpäätöstä.
Seitsemänneksi: Hyödynnä dataa mutta älä hukkaa ihmistä numeroiden taakse
Pidän analytiikkaa kuin taskulamppuna markkinoinnin pimeässä metsässä. Se kertoo, missä kohdin sisältö osuu ja missä taas mennään suoraan ohi maalin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi muuttua Excelin reinkarnaatioksi.
Tarkastele esimerkiksi seuraavia asioita:
- Miten pitkään sisältöäsi luetaan?
- Missä kohtaa ihmiset klikkaavat pois?
- Mitä sisältöjä jaetaan eniten?
Näiden tietojen avulla voit hienosäätää sisältöstrategiaasi, mutta muista: vaikka data kertoo mitä tapahtuu, loppupelissä sinä olet se, joka ymmärtää miksi.
Kahdeksanneksi: Älä unohda hakukoneita, mutta tee sisältöä ennen kaikkea ihmisille
Tässä kohtaa pääsemme siihen kohtaan, missä moni tekee virheen: sisältöä yritetään tehdä vain hakukoneille. Lopputulos? Teksti, joka kuulostaa siltä kuin se olisi kirjoitettu tekoälyn ja lakimiehen yhteistuotantona, ilman huumorintajua. Tosin en väitä, etteikö lain kanssa työskentelevillä olisi huumorintajua – tarkoitan sitä toista.
Hyvä sisältö on siis:
- Löydettävää: Käytä otsikoissa ja leipätekstissä avainsanoja, joita ihmiset oikeasti etsivät (kuten "visuaalinen brändi", "sisältömarkkinointi", "bränditarina").
- Luettavaa: Käytä väliotsikoita, listoja ja hyvää rytmiä – älä hukuta lukijaa tekstimuurin alle.
- Klikattavaa: Hyvä metakuvaus ja houkutteleva otsikko ovat kuin hyvät ensitreffit – herättävät kiinnostuksen ja saavat lukijan haluamaan lisää.
Yhdeksänneksi: Ole persoonallinen, tylsyys harvemmin trendailee!
Tee sisältöä, joka tuntuu siltä, että sen on tehnyt ihminen, joka on nähnyt vähän maailmaa ja ehkä pari TikTok-trendiä. Persoonallisuus ei tarkoita vitsikkyyttä väkisin, vaan aitoa otetta. Mikä tekee teidän näkökulmastanne uniikin? Mikä sävy teille sopii? Me Creative Codella rakastamme esimerkiksi huumoria. Se on meille luontaista ja siksi se näkyy ja kuuluu somessamme ja verkkosivuillamme!
Jos kaikki muut brändit viestivät kuin opettajat aamun ensimmäisellä tunnilla, ole sinä se oppilas, joka esittää fiksun kysymyksen – ja vielä naurahtaa siihen perään. Persoonallisuus = muistettavuus.
Lupasin kymmenen vinkkiä. Tässäpä se kymmenes:
Muista, että täydellistä sisältöä ei ole mutta riittävän hyvää kannattaa julkaista
Jos odotat, että jokainen julkaisu olisi kuin viimeiseen sekuntiin asti tarkkaan mietitty Applen lanseerausvideo, ei valmista tulekaan. Sisältömarkkinointi on jatkuvaa oppimista, testaamista, onnistumista – ja välillä tulee hienoja mahalaskujakin, joista noustaan entistä nokkelampana.
Tärkeintä on, että teet, mittaat, opit ja toistat.
Ja hei, jos jokin sisältö ei toiminut? Uusi blogi, uusi mahdollisuus.
Yhteenvetona
(niille, jotka skrollasivat suoraan alas – tiedämme, että teitä on):
- Tunne yleisösi ja kerro tarinasi
- Tee visuaalisuudesta brändisi tunnusmerkki
- Ole läsnä ja reagoi yleisösi kanssa
- Jaa tietoa avoimesti ja strategisesti
- Pysy johdonmukaisena, mutta inhimillisenä
- Käytä dataa ja tee päätöksiä sen pohjalta
- Muista hakukoneet – mutta kirjoita ihmisille
- Persoonallisuus = erottuvuus
- Tee – älä jumitu täydellisyyteen
Jos tämä herätti ajatuksia – tai sait inspiraation tehdä oman sisältöuudistuksesi – ota meihin yhteyttä.
Merkityksellinen sisältö syntyy ymmärryksestä, tarinasta ja tunneälystä – ja siitä, että uskallat näyttää brändisi ytimen.